KATIE CURLEY – PENNY FOR MY HEARTBREAK

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Pink Typewriter Music
 

Katie Curley is een countryzangeres en songschrijfster die van haar geboorteoord in Pear Blossom, Californië via Los Angeles en Washington State uiteindelijk verhuisde naar Brooklyn, New York City. Daar ontmoette ze haar toekomstige echtgenoot in gitarist Brendan Curley met wie ze samen in de groep ‘Bourbon Express’ ging spelen en aan haar muzikale carrière in de wereld van de countrymuziek ging werken.

Voor de opname van haar eerste soloalbum “Penny For My Heartbreak” wist Katie Curley de succesvolle 66-jarige Amerikaanse gitarist en producer Eric ‘Roscoe’ Ambel te overtuigen om met haar aan deze plaat te werken. Die heeft in het verleden zijn strepen meer dan verdiend als producer van folkrock-, country- en Americana-artiesten waaronder Nils Lofgren, Joan Jett, Marshall Crenshaw, Steve Earle en rock’n’roll-groep ‘The Del-Lords’. Hij was daarvoor ook al opgetreden als de producer van de tweede ‘Bourbon Express’-plaat “Cry About It Later”.

Haar liefde voor de pure countrymuziek kwam bij Katie Curley pas rond haar dertigste levensjaar op het voorplan. Loretta Lynn en Dolly Parton werden haar grootste voorbeelden en ze zou er heel veel voor over hebben indien ze een muzikale carrière zoals deze dames in de toekomst zou kunnen ontwikkelen. Ook de songs die iemand als countrylegende Waylon Jennings kon schrijven dienden voor Katie Curley bij het componeren van haar eigen liedjes tijdens de corona-lockdownperiode als inspiratiebron.

De plaat begint met een country honky tonk-liedje “DIY Honky Tonk”, gevolgd door de zachte countryrocker “Beauty Queen” en de ballad “Lucky In Love”. Deze twee songs kunt u op de bijgaande video’s beluisteren. De kinderlijk klinkende stem van Katie Curley zal u daarbij dan ongetwijfeld zijn opgevallen. Tien van de liedjes op “Penny For My Heartbreak” werden door Katie van teksten en muziek voorzien, terwijl producer Eric Ambel meeschreef aan de countryrocksong “Burning The Midnight Oil” en echtgenoot Brendan Curley haar bijstond bij het schrijven van het nummer “Last Night’s Tequila”.

Van de andere tracks op dit album onthouden wij vooral “Starter Marriage”, de lekker swingende nummers “Take Your Pro-Life And Let It Die” en “First Tattoo”, de melodieuze song “Tiptoeing Down Memory Lane” en de twee tearjerkers “Right Back Where You Started From” en afsluiter “Crystal Highball”. Nadat we wat gewend geworden zijn aan haar toch wel heel speciale stem ontdekten we dat er op deze debuutplaat van Katie Curley toch wel enkele zeer knappe countrysongs te horen zijn.

(valsam)